Grill ogrodowy – jaki wybrać?

Grillowanie to bardzo popularna forma spędzania czasu. W ciepłe miesiące z większości ogrodów można zauważyć unoszący się dym z grilla. Grillowanie połączone jest zazwyczaj ze  spotkaniami towarzyskimi. Na rynku istnieje wiele rodzajów grilli do wyboru. Ciekawą ofertę prezentuje sklep internetowy Rolmarket. Aby łatwiej zdecydować jaki wybrać, dowiedz się  jakie są rodzaje grilla i jakie są między nimi różnice. 

Grill węglowy

Jest to aktualnie najpopularniejszy model grilla ogrodowego. Do wytworzenia ciepła używa się w nim węgla drzewnego lub brykietu oraz podpałki. Jest stosunkowo tani, a na rynku jest duży wybór modeli. Jest dostępny w różnych rozmiarach i kształtach m.in prostokątny, kulisty lub jako podwieszane palenisko. Grill węglowy charakteryzuje się dużą dostępnością. Można go kupić zarówno w sklepie ogrodowym, jak i w markecie czy stacji benzynowej. Grill węglowy jest poręczny i łatwo go przenosić. Ma bardzo prostą budowę. Składa się z rusztu ze stali nierdzewnej lub z żeliwa, korpusu, pokrywy chroniącej przed wiatrem oraz podstawy – trzech bądź czterech nóg. Ogromną zaletą jest to, iż jest łatwy w obsłudze. Nie wymaga posiadania specjalnych umiejętności. Kłopotliwy może być jedynie czas jego rozpalania. Należy zaczekać, aby podpałka, która zawiera substancje chemiczne, dobrze się wypaliła.

Grill gazowy

Ten typ zasilany jest gazem ziemnym lub gazem propan butan z butli. W przypadku gazu ziemnego wymagany jest dostęp do instalacji gazowej. Takie grille sprawdzą się w otwartych ogrodowych kuchniach. Z kolei grille zasilane gazem z butli mogą być wykorzystywane na campingu. Grill gazowy charakteryzuje się też dość dużą konstrukcją. Przy blacie grilla zazwyczaj znajdują się kurki do regulacji temperatury. Z tego typu grilla bardzo łatwo usuwa się zabrudzenia, co niewątpliwie jest jego ogromną zaletą. Minusem w tego typu grillach są jego dość spore gabaryty oraz konieczność regularnego sprawdzania poziomu gazu w butli.

Grill elektryczny

Grill elektryczny w odróżnieniu od poprzednich może być używany nie tylko w ogrodzie, ale także na tarasie, na balkonie, a nawet w domu, gdyż nie unosi się nad nim dym. Charakteryzuje się niewielkim rozmiarem i wagą, więc można go z łatwością przenosić. Jest także bardzo prosty w obsłudze: wystarczy podpiąć go do sieci elektrycznej i ustawić odpowiednią temperaturę. Grill elektryczny posiada nieprzywierającą powłokę, dzięki czemu bardzo łatwo się go czyści. Minusem może być mała powierzchnia grillowania i brak charakterystycznego grillowego smaku potraw.