Dla kogo wapń jest szczególnie ważny?

Wapń jest bardzo ważnym makroelementem – spełnia swoje funkcje zarówno na poziomie komórkowym, jak i strukturalnym. Jest potrzebny do utrzymania zdrowych i mocnych kości. Kto powinien zwracać szczególną uwagę na właściwy poziom wapnia we krwi?

Mocne kości

Wapń (między innymi) odpowiada za utrzymanie odpowiedniej struktury kości. Niestety wraz z wiekiem dochodzi do fizjologicznej utraty ich mineralnej gęstości. Badania wskazują, że przyjmowanie wapnia ma pozytywny wpływ na gęstość mineralną kości – BMD (Bone Mass Density). Wapń pomaga zmniejszyć utratę minerałów kostnych u kobiet w okresie pomenopauzalnym. Niska gęstość mineralna kości stanowi czynnik ryzyka w odniesieniu do osteoporotycznych złamań kości.

Dowiedziono tego między innymi w wyniku 5 letniej obserwacji, w której brało udział ponad 1400 kobiet w okresie pomenopauzalnym. Okres menopauzy ma szczególny związek z ryzykiem zmniejszenia BMD. Sytuacja ta spowodowana jest zmianami hormonalnymi, które są charakterystyczne dla kobiet w czasie przekwitania – spadek poziomu estrogenów negatywnie wpływa na metabolizm kostny.

Układ krążenia

Wapń jest potrzebny do stabilizacji lub zapewnienia maksymalnej aktywności wielu enzymów krzepnięcia krwi. Jednak na normalną aktywność tych enzymów nie mają znaczącego wpływu zmiany pozakomórkowego stężenia wapnia lub zbyt małe dawki wapnia w diecie. Mechanizm ten jest praktycznie niezależny od spożycia wapnia.

Podaż wapnia – jakie kryteria brać pod uwagę?

Pamiętajmy, że u niektórych osób zwiększona podaż wapnia nie zawsze ma pozytywny wpływ na zdrowie. Przed podjęciem decyzji o wprowadzeniu diety bogatej w wapń lub suplementacji warto skorzystać z porady lekarza. Ogólny stan zdrowia, płeć, przebyte wcześniej choroby, a także potencjalne korzyści oraz skutki uboczne muszą być brane pod uwagę. Wiek też jest ważnym kryterium – inne zapotrzebowanie występuje w okresie dzieciństwa, u osób dorosłych, starszych, czy w czasie ciąży.

Należy także w przybliżeniu określić, jaka jest średnia zawartość wapnia i innych składników takich jak witaminy w diecie danej osoby. Wchłanialność wapnia z przewodu pokarmowego zależy między innymi od obecności witaminy D, czyli kalcytriolu, który zwiększa przyswajalność tego makroelementu przez organizm.

Warto także zauważyć, że niektóre pierwiastki mogą wpływać także negatywnie na przyswajalność wapnia – na przykład magnez.

Źródło:

Mikołaj Miernik, Magnez, wapń, żelazo – jak mądrze je suplementować?, Świat Przemysłu Farmaceutycznego 2/2016,

https://www.jagiellonskiecentruminnowacji.pl/wp-content/uploads/2019/01/magnez_wapn_zelazo_jak_madrze_je_suplementowac_mikoaj_miernik.pdf, [dostęp: 30.05.2020].

The good, the bad, and the ugly of calcium supplementation: a review of calcium intake on human health, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6276611/ [dostęp: 30.05.2020].