Czy suszony czosnek niedźwiedzi jest zdrowy?

Nasz przewodnik po tym, jak zbierać dziki czosnek w Wielkiej Brytanii, z kilkoma kluczowymi szczegółami dotyczącymi miejsc, w których można go znaleźć, cech i pomysłów na przepisy.

Wild garlic growing wild

Fakty o czosnku niedźwiedzim

Roślina pochodząca z Wielkiej Brytanii jest również znana jako por niedźwiedzi, czosnek niedźwiedzi, czosnek szerokolistny, kasztany, baranki, czosnek drzewny i może rosnąć do wysokości od 45 do 50 cm.

Liście i kwiaty są jadalne. Młode listki są wyśmienite jako dodatek do zup, sosów i pesto. Liście pojawiają się w marcu i najlepiej zbierać je w młodym wieku. Kwiaty pojawiają się od kwietnia do czerwca i mogą dodawać mocny aromat czosnkowy do sałatek i kanapek.

Jakie korzyści zdrowotne daje czosnek niedźwiedzi?

Stosowany tradycyjnie w całej Europie jako wiosenny aromat ze względu na swoje właściwości oczyszczające krew, podobnie jak czosnek cebulowy, czosnek niedźwiedzi jest również uważany za obniżający poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, co z kolei pomaga zmniejszyć ryzyko chorób takich jak zawał serca czy udar .

Inne zastosowania czosnku niedźwiedziego

Liście kiedyś gotowano, a powstały płyn stosowano jako środek dezynfekujący. Mówi się, że jego zapach odstrasza koty, więc może być dobrym dodatkiem w ogrodzie. Pomimo silnego zapachu czosnek niedźwiedzi ma znacznie łagodniejszy smak niż konwencjonalny czosnek. Łatwo mylony przed kwitnieniem z podobnie liściastą konwalią. Lepiej jednak jej nie jeść, jest trująca.

Co zrobić z dzikim czosnkiem?

Podobnie jak udomowione alium, ramson jest jadalny, a liście są doskonałym dodatkiem do kanapki z serem lub pasztetem. Ostrożnie zbierz garść liści, nie wyrywając cebulek i zmiksuj lub posiekaj i używaj jak czosnek. Możesz także wykorzystać kwiaty, ponieważ stanowią piękną jadalną dekorację wytrawnych potraw.

Zmiksowane z orzechami włoskimi, oliwą z oliwek i kilkoma łyżkami parmezanu dodane później, liście tworzą również pyszne pesto z dzikiego czosnku.

Co więcej, z liści możesz zrobić cudowną wiosenną zupę. Cebulę podsmażyć na maśle do miękkości i dodać pokrojony w drobną kostkę ziemniak i liść laurowy. Po kolejnych pięciu minutach smażenia dodaj 500 ml bulionu warzywnego i gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniak będzie miękki – około 10 minut. Dodaj pęczek liści baranka i krótko gotuj – nie dłużej niż kilka minut. Usuń liść laurowy, zmiksuj zupę, dodaj przyprawy, a otrzymasz miskę wiosennej zieleni.

Jak przechowywać i czy można zamrażać czosnek niedźwiedzi?

Jeśli planujesz gotować z nowo zebranym czosnkiem niedźwiedzim w ciągu jednego lub dwóch dni od zebrania, możesz go przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce. Alternatywnie, wrzuć łodygę do szklanki wody i włóż do lodówki, aby dłużej zachowała świeżość.

Podobnie jak mrożone owoce czy warzywa, czosnek niedźwiedzi można zamrażać, aby zachować jego świeżość i wartości odżywcze. Po prostu umyj i wysusz, włóż do zamrażarki i zamroź. Kolejną zaletą mrożenia czosnku niedźwiedziego jest to, że można go gotować poza sezonem.